Hogy a jó még jobb legyen!

Külföldi munkavállalás

„…A jelenségnek tanúi vagyunk mindannyian, hogy tudni illik, fiatalok nagy számban hagyják el az országot, néhányan azzal a szándékkal, hogy nem is nagyon akarnak visszatérni. Mások egyszerűen az idő múlásával kinn maradnak. A helyzetből lehet csúsztatással és hazugságokkal politikai eszközt kovácsolni, a valóság azonban az, hogy aki csak anyagiakban méri az élet értelmét, és aki önző az gondolkodás nélkül kint marad, bár az ilyen honfitársunkat sincs jogunk elítélni. Akiben van viszont felelősségtudat, hazaszeretet,  hála a család, a közösség a szülőföld, a nemzet felé, az visszajön.

Csak azt kívánhatjuk, hogy menjenek sokan, gazdagodjanak szellemi, lelki értelemben is, és aztán jöjjenek haza ez által emelve emberségben is az itthoni társadalom szintjét.”

Kiss Rigó László, Szeged-Csanád megyei püspök
Elhangzott a Kossuth Rádióban, 2013. 10. 13. 6:55-kor a Vasárnapi újság műsorában

Én menni külföldre dolgozni?

A külföldi munkavállalás indokai fontossági sorrendben:

  1. munka hiánya az országunkban, vagy a lakhelyen, munkanélküliség Ez az indok a külföldi munkavállalás lehetőségét hátráltatja a speciális munkatapasztalatot, szaktudást és ügyességeket megkövetelő munkakörökben. A külföldi munkáltatók nem szívesen vesznek fel e munkakörökbe olyan munkavállalót, aki több mint 3 hónapon át nem dolgozott a szakmájában
  2. pénz, azaz a nagyobb pénzkereseti lehetőség ugyanabban a munkakörben, v agy akár másikban

A külföldi munkavállalásra való lélektani felkészülés és pszichés feltételek

A külföldi munkavállalásra lélekben, tudatosan fel kell készülni. 
Miért?
A külföldi munka nem leányálom, ám azzá válhat, ha megtanuljuk, hogyan kell idegenként alkalmazkodni az új környezetünkhöz és minél előbb elfogadni azt!

A fenti mondat a következő emberi tulajdonságokat feltételezi:

A külföldi munkavállalás érdekében ismernünk kell a döntések meghozatalának a módszertanát. Ennek egyik legegyszerűbb elem a következő:

készítsünk ÍRÁSOS ÁTTEKINTÉST amely a lap egyik oldalán 

A külföldi munkavállalás adminisztratív és gyakorlati feltételei

Munkát vállalni az EU-ban a magyarországiak számára már nem ütközik adminisztratív korlátokba. A svájci munkavállalás ettől abban különbözik, hogy a svájci kormány kvótához kötötte a külföldi munkaerő belépését az országba, azaz minden svájci cégnek, amely EU-ból jövő munkaerőt akar felvenni, előzetesen engedélyt kell kérni a megfelelő állami hivataltól.

Kik pályázhatnak sikerrel külföldi munkaadóknál?

Ez országról országra különbözik, habár vannak szakmák, amelyek az EU nyugati országaiban („régi” EU-s államok) több évre visszamenőleg is, mindenütt kurrensek. A mi tapasztalataink szerint ezek a következők:

 • informatikusok
 • különböző mérnöki szakmák
 • ápolók/nők
 • gondozók/nők (az egészségügyben dolgozó ápolói végzettség nélküliek)
 • szakorvosok
 • hegesztők
 • fényezők
 • lakatosok és szerelők
 • felszolgálók
 • szakácsok és cukrászok
 • szobalányok
 • konyhai kisegítők

Hogyan kell eldönteni, hogy külföldi munkát akarjunk-e vállalni?

Első és legfontosabb alapelv: dönteni bármikor és bárhogyan lehet, de jól dönteni csak megfelelő információk birtokában lehet! Melyek ezek az információk?

 1. milyen elvárások mellett alkalmazzák az adott országban a külföldieket (esetlegesen a magyarokat éri-e valami hátrány, netán előny). Ezek a feltételek:
  1. Európában az iskolai végzettség érték! Ezért a szakmai ismeretek igazolt megléte (diplomák, iskolai bizonyítványok, minősítések és spec. képzések) fontos előnyt jelent, Svájcban pedig követelmény. Figyelem: a hamisítványokat nagyon gyorsan ki tudják és tudjuk szűrni.
   Példa: 10 fő magyar hegesztő csoportból egyetlen egyet sem vettek fel, mert kiderült, hogy nyolc esetében az adott hegesztési minősítési igazolás hamis volt.
  2. szakmai tapasztalat (a legtöbb szakma esetében ez min. 3 év);
  3. életkor (az EU-ban ez nem lehet hivatalosan és a szabályok szerint kitétel az elvárások között, de …, míg a svájci cégek kiköthetik az életkori határokat is);
  4. nyelvtudás (gyakori feltétel a szakmai német nyelv ismerete a német nyelvterületen, vagy az angol, az angol nyelvterületen)